Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
(tips) JANGAN lakukan...
Tuesday, May 3, 2011 @ 1:57 AM

As salam...

memandangkan dah petang dan kepala otak OE pun tak boleh nak masuk untuk study, makanya dengan ini...

habiskan masa dengan BLOGlah apa lagi...
MyEm0.Com

'asyik-asyik dengan blog dia... tak ada kerja lain ke?' - roommate OE cakap

kan blog ini sayang OE yang ke... ke... ke... seratus mungkin...
MyEm0.Com

"banyaknya!!!"

OE nak tanya satu benda... kamu-kamu boleh baca tak kalau OE tulis macam nie?

'alh... hr ni aq mlaslh... x tau nk buat ap... +an lg aq amat bingung n bengong... stat dkt fb pn jd tah pe2'

faham tak agak-agak? suka tak agak-agak? agak-agak pening tak baca?
MyEm0.Com

okey OE rasa OE je yang tak berapa nak suka kalau orang hantar mesej dekat OE macam nie...

I know... SMS just for short mesej... tapi kalau terlampau pendek sampai kadang tu, OE sendiri tak berapa nak faham... macam mana tu?

kadang tu OE sehari suntuk nak memahamkan apa yang orang tu cakap...
MyEm0.Com

dan disebabkan itu jugaklah OE kalau masuk mana-mana blog yang menggunakan short form terlampau extreme... OE terus berasa give up nak baca...

kadang tu OE rasa, ini kelemahan OE... fine I accept that...

tapi ada positive sidenya jugak sebenarnya...

sekurang-kurangnya OE...
1...menyenangkan orang
2...menyenangkan diri sendiri
3...tak ada missunderstanding
so, OE bukan nak bagi nasihat atau apa-apa...
MyEm0.Com

just nak kongsikan... kalau boleh janganlah terlampau menggunakan SHORT FORM...

alasannya...

1... menyenangkan orang

dapat pembaca blog yang macam OE nie, tak ke bercelaru dia nak baca... silap-silap dia jadi give up macam OE

lagi pun, kan nampak cantik kalau kita taip penuh-penuh... nak baca pun senang

sebab pembaca kan pelbagai...
MyEm0.Com


2...menyenangkan diri sendiri

ini untuk adik-adik yang masih sekolah... nanti waktu exem karangan, tak adalah tersasul-sasul tulis dengan short form...

dekat blog nielah nak practice tulis betul-betul... sebab percaya tak, apa yang kita practice kan tu, ia akan menjadi habit

nak ke markah dipotong hanya disebabkan menggunakan SHORT FORM?
MyEm0.Com

jadi tulis penuh-penuh... kan bagus...

"tapi kebanyakkan orang semua dah tak sekolahlah OE!"

okey just tulis jelah dengan perkataan yang penuh... tak pun, kamu baca alasan yang ketiga


3...tak ada missunderstanding

bayangkanlah... ada orang yang missunderstanding nak terjemahkan maksud ayat kita tu, tak ke haru jadinya?
MyEm0.Com

contohnya... OE bagi apa yang dulu OE ingatkan benda tu bermaksud lain, dan orang lain maksudkan benda tu lain...

aq - aqi (atok) - aku
blik - bilik - balik
btl - botol - betul
sbnrny - surabaya? - sebenarnya
kebe2ln - kebedualan - kebetulan
on9 - onsembilan - online
mct - ??? - mesej
sy - sayu - saya
-there's more actually... but enough for the example-

*SHORT FORM - yang OE maksudkan - yang hendak dimaksudkan
MyEm0.Com

hah! tak ke menyusahkan tu namanya... OE serius tak faham... last-last OE tanya kawan OE sendiri, dia baca pun dia tak pasti nak tafsirkan apa...

dan percayalah... siapa yang mesej OE, mesti OE akan tulis penuh... tak kiralah orang kata nak membazir ke, apa ke... dari pada berlakunya perkara-perkara seperti di atas tu...

kan susah jadinya...
MyEm0.Com

jadi JANGAN lakukan perkara sebegitu... tak baik untuk penulisan sebenarnya...

cintailah bahasa kita...

okeylah... itu je... OE berlalu dulu...


OE katakan...
"dulu orang cakap... OMG, WTF, WTH... OE terpinga-pinga... apakah yang manusia nie nak cakapkan? dan OE pun jadi benggong dibuatnya... tak faham... ini pun dikirakan SHORT FORM jugak, kan? ish ish ish"

Labels: , , ,


8 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me