Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Tudung Bawal Style OE (Tutorial)
Monday, December 3, 2012 @ 4:25 PM

Assalamualaikum...

mood : harapnya boleh fahamlah ape yang nenek OE cuba sampaikan


"dalam entry nie, banyak gambar OE tak pakai make up dan tak pakai contact lens. jadi, OE nak bahasakan diri sebagai nenek OE."



nenek OE become a photographer for herself... look at the mirror that look very antique... but actually because of powder... 

okey sekarang nenek OE mulakan ye. kan dalam entry nenek OE yang beberapa ketika sebelum nie, ada pakai tudung yang nampak macam pelik, tapi sebenarnya tak ada lah pelik mana tu

okey sebenarnya, nenek OE tak adalah pandai sangat nak mengajar apa apa nie. lagi lagilah berkaitan dengan pakai memakai ni

"kalau setakat suruh nenek OE ajar cara pakai selipar, mungkin bolehlah."

selalu pun, kalau  nenekOE jumpa sesuatu cara nak pakai tudung atau shawl atau pashmina pun, nenek OE akan stik untuk beberapa ketika dengan cara tu dan kemudian kalau dah bosan, nenek OE akan try cara lain pula

sebab biasanya pakai memakai nie, mengikut kehendak diri sendiri kan. kalau rasa cantik macam tu, pakailah cenggitu. kalau rasa tidak, tukarlah.

tapi tak apalah... disebabkan cucu cucu nenek OE yang bertiga nie (Fairuz Aqilah, Cik Nana dan Nur Faie) dah tanye, jadi dah dikira macam banyaklah tu bagi nenek OE nie hah, jadi nenek OE pun bercadanglah nak tunjuk jugak

harapnye pahamlah ye ape yang nenek OE nak ajarkan nie 

dahlah panjang sangat tu nenek OE membebel. nenek OE nak cakap dulu, kalau nak buat tudung yang macam nenek OE selalu buat tu, pakailah tudung bawal yang materialnya agak keras sikit supaya senang nak dibentuk 




dah lama tak nampak Teddy, dah lama menghilang ni. 

okey yang nenek OE guna selalu tudung yang ada double tone dan ada border bunga bunga. kalau nak guna yang tak ada bunga, nanti cucu cucu akan tahu kenapa ada bunga lebih best 

macam biasa, sediakanlah jarum peniti dan kerongsang


dah nampak dah tu muka nenek OE... malu betullah nenek OE nie... nenek OE cerita berdasarkan gambar ye...

1) nenek OE sarankan yang belah dalam tu, pakai tudung syria atau tudung yang ada owning tu. jangan pakai  inner neck sebab nanti boleh menyebabkan nampak leher.
letak sebelah yang tak ada border bunga atas kepala, pastikan tinggalkan choet je dekat tepi tu, dan sebelah lagi of courselah yang selebihnya. 

2) dah siap pinkan macam biasa pakai shawl atau pashmina. kelepetkan dan pinkan (suka hatilah nak muncung berapa banyak pun).
nampak tak yang tepi leher nenek OE tu, pastikan belah situ juga border tak ada bunga. kalau silap, sila buka balik. 

kebiasaannya, border yang ada bunga dan tak ada bunga bercantum. maknanya, dua border tak ada bunga, dua border ada bunga. jadi, pandai pandailah menggayakan bunga tak bunganya


seterusnya, abaikan betapa paunya pipi nenek OE,  kita tengok step seterusnya...

3) pilih side yang nak letak atas kepala tu. yang sebelah yang nenek OE angkat tinggi tu, hah! yang tu kita akan letak atas kepala.

4) senang kata, ambil bahagian yang terlebih panjang tu, susur sampai ke bawah, jumpa border bunga, itulah side yang akan digunakan untuk diletakkan atas kepala.


abaikan juga baju tidur nenek OE yang berwarna biru juga tudung yang berkedut seribu...

5) terbalikkan permukaan tudung tu. dan akan membentuk tiga segi di depan sebelum hendak diletakkan di atas kepala. don't worry, nanti dah siap, bunga tu takkan terbalik punya.

6) naikkan ke atas kepala, letakkan dan kemaskan. bagilah bunga tu nak ke depan ke, nak ke belakang sikit ke, yang penting pandai nak kemaskan.



7) bagilah separuh separuh dan pinkan di kedua dua belah. tempat yang sama kamu pin time mula mula nak buat muncung tudung tadi (maksudnya dekat tepi pipi). 

8) kemudian kemaskan. tarik bahagian yang terlebih lebih. pinkan kerongsang di bahu kiri dan kanan lepas puas hati tengok kedudukan tudung. pin tu sebab tak nak bagi jatuh ke bahagian bahu tu, biar nampak kemas.
yang nenek OE tunjuk tu, nampak tak yang atas bahagian yang terbalik, yang bawah bahagian yang tidak terbalik. jadi dapat dua colour berbeza jugak. 

dan yang penting, dah sudah pin di tepi pipi, nampak tak layer bunga tu dengan sendirinya akan tak terbalik. untuk yang itu biarkan, untuk yang sebelah lagi, bawakan ke belakang bahu dan pinkan.


9) ini pandangan belakang. kalau bidang kecik, dia tak boleh nak panjang sangat. kalau bidang tudung besar, dia boleh panjang sikit. kemaskan kalau pakai tudung yang dibuat jadi belah dalam tu, tak sama dengan baju. kalau terkeluar dari tudung yang di luar, nampak tak cantik dan tak kemas nanti.

10) dari tepi nampak cengginie... yang bahagian depan tu labuh dan tutup apa yang perlu ditutup. 

SELESAI... 



nenek OE dah penat. buat nie nampak macam tak kemas lansung sebab tudungnya tak digosok dulu. yang penting, dapatkan hasil layer bunga di atas kepalaku...

apasallah Teddy tu asyik senyum je. mentang mentanglah bukan die yang penat. 


geram sendiri terhadap Teddy...

nenek OE lupa... 

"itulah nenek, dah tua sangat. itu pun nak lagi tulis blog..."

sepatutnya nenek OE tunjuk dulu gaya tudungnya macam mana. 


gaya tudung yang cengginie. oh ini time nenek OE muda muda lagi nie... pakai contact lens...



yang macam ginie jugak... abaikan kegedikkan nenek OE diwaktu muda mudi


yang ini, bidang besar sikit dari yang warna hijau dan purple tu. jadi, depan belakang boleh panjang. jadi, nenek OE prefer yang inilah...

okey harapnya cucu cucu faham. kalau dah try dan jadi, beritahulah nenek OE 

sekian wassalam...







OE katakan...
"hamboih nenek nak berlawa je. OE sekarang tengah proses menggunakan sesuatu product, jadi OE tak nak make up. takut kulit jadi meragam. in sha Allah lepas nie, OE akan tinggalkan dunia make up tebal lepas product tu dah serasi dengan OE. tak sabarnye!"

Labels: , , , , , , ,


24 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me