Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Alah... Tak Kisah je yang Nie...
Monday, April 23, 2012 @ 1:50 AM

Assalamualaikum.

mood : tak payah nak kisahkan siapa pun, OE tak pasti.


pernah tak ada kawan kamu kamu yang suka cakap :

'alah kita tak kisah pun'

'awak tak ajak kita, kita tak kisah pun'

'buat jelah apa apa, kita tak kisah pun'

'benda apa? semua kita tak kisah'

dsb (dan sebagainya)

OE adalah salah satu daripada orang yang selalu cakap perkataan TAK KISAH ni.

tapi, pada certain benda yang memang OE tak berapa nak kisah.

contohnya : makan, minum, pakai, banyak sikitnya duit, harta orang, keberadaan orang, kecantikkan orang

dsb.

kenapa OE tak kisah dengan benda tu, sebab kalau asyik nak kisahkan pasal makan, sedap ke tak sedap, kan dah jadi tak bersyukur pada apa yang dah jadi rezeki kita.

dan bila kita kisah pula pada harta orang, dah macam kita mata duitan pula.

dsb.

sebenarnya OE bukan kan cakap pasal ke-tidak-kisah-an OE. tapi...

pasal orang yang 'tak ambil kisah' pasal orang yang suka cakap perkataan 'tak kisah' ni.

"boleh faham ke dengan ayat OE nie"

memanglah kadang tu kawan tu tak kisah, tapi, kita sebagai kawan, janganlah tak kisah pulak nak buat hati kawan kita tu terluka (poyonya ayat) sebab kita.

at least, jaga cara kita cakap dengan diorang yang 'tak kisah' nie sebab sebenarnya dalam tak kisah dia tentang perkara remeh, diorang sebenarnya akan kisah dengan perkara yang berat.

contohnya : cara orang melayan dia, senyum ke tidak orang dengan dia, mengumpat ke orang belakang dia?

dsb.

kawan kan bermacam ragamnya. jadi, bermacam ragamlah juga kita perlu melayannya.

setiap orang ada hati dan perasaan walaupun dia suka cakap perkataan 'tak kisah'.

sebenarnya, OE nak remind pada diri sendiri jugak sebab takut terkecilkan hati kawan kawan. even kenalan jugak.

sama samalah kita beringat. jadilah kawan yang lebih baik untuk kawan kita.

sampai sini dulu. OE nak buat kerja sikit.

until the next entry, bye.


OE katakan...

"jangan pula bila kawan tu kata tak kisah, kamu balas balik, 'ada aku kisah?'. dari pada tak sedih, jadi sedih beribu tahun kawan tu. anyway, ada satu kejadian yang membuatkan satu dari kawan OE yang suka menggunakan perkataan 'tak kisah' nie diambil 'tak kisah' oleh kawannya dan sedih. jadi, tak salah kalau kita menjaga hati orang. satu hari nanti, orang juga akan jaga hati kita seperti mana baiknya kita menjaga hati orang."

Labels: , , , ,


7 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me