Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
kucing teruja ke, OE teruja?
Wednesday, December 8, 2010 @ 12:40 AM

salam...

hari yang begitu teruja bagi OE sebab hari ni dapat pow ibu OE untuk belikan OE ‘mata baru’

MyEm0.Com

“itu pun boleh jadi bahan teruja”

biasalah tu...

oh... apa tu ‘mata baru’?

ni... mata baru... cuba tengok gambar yang ni...


masa ni OE pergi kenduri sedara OE sabtu lepas. tak adalah lama sangat... baru je

dan bandingkan dengan yang ni... OE baru tangkap tadi


bukan tangkap OE... tangkap gambar

“hahaha... bajet lawaklah tu”

OE sebenarnya tak tahu apa nak tulis hari ni. rasa macam nak upload e-novel. tapi rasa macam malas

“haip! mana boleh malas-malas. asyik je malas. bila cuti je malas”

nak buat macam mana, dah set dalam kepala otak OE yang cuti je rehat. rehat je waktu cuti. jadi, nak rehat.... je manjang.

okeylah... OE rasa nak cerita pasal kucing OE jelah.

kucing OE ada dua jenis... yang manja dan yang tak manja a.k.a ganas dan garang

tunjuk yang manja dulu...

nama dia NET a.k.a KENET...

dia ni terlampau manja sampaikan orang tengah makan, time tulah dia nak mengecek makan jugak. terngiau-ngiau macam apa

dengan NET ni, keluarga OE selalu bahasakan diri macam...

‘NET... meh dekat IBU’... kalau ibu OE yang panggil dia

or ‘NET... meh kat KAK MA’... kalau OE yang panggil

nanti dia ni memang mengatal. I mean menggatal in inverted coma... dia bajet diri dia tu orang nak sayang... mengada-ngada jelah dia.

makan pun nak pinggan lain... orang lain makan dalam dulang, mengeratkan silaturrahim seantara kucing...

dia... tak nak... deman... nak dalam pinggan

kadang tu geram jugak dengan dia kalau dah datang otak kucing dia tu

“eh... memanglah dia kucing.”

I mean waktu dia tak dengar cakap. suka hati dia je nak kencing sana sini. huh! sakit jiwa sungguh. bajet diri dia disayangilah katakan...

ingat orang ni kerja nak basuh kencing dia je ke? ish! sekelan nanti, baru padan muka

dan kucing yang tak manja...

ni dia. diorang ni memang makan dalam dulang. bagi erat silaturrahim... ada 5 ekor semuanya...

“huh! orang pandai nak kiralah...”

diorang ni bukan tak manja. Cuma tak nak dirinya dimanjakan. suka je garang-garang

diorang ni OE tak pernah pegang. sebab diorang tak nak dipegang actullay...

“diorang eh? macam orang pula... ‘dikucing’ lah...”

okey... dikucing ni memang suka menggeramkan orang sikit. dikucing ni akan jadi manja in inverted coma kalau diorang lapar je

“diorang lagi.... dikucing... dikucing OE oi...”

walaupun tak manja, dikucing tetap ada nama masing-masing

okey gambar lagi...


dari yang warna putih tu, jantan... nama dia TUA

sebabnya dia dah tua... lepas tu miang sangat... asyik je buat kucing-kucing betina dekat rumah OE dan rumah jiran-jiran OE bunting

“ish! tu je kucing rumah jiran pun dia yang buntingkan... huahuahua”

lepas tu, yang sebelah dia tu, warna oren gold putih... betina. hah! ini nama dia BUNTING

sebab dia nilah salah satu mangsa si TUA. asyik je bunting memanjang. OE tak tahulah bila masa yang dia rak bunting

jadi, the name arise from that... BUNTING...

“senang je OE nak bagi nama kucing ni...”

tapi si BUNTING nie, selalu je anak dia mati. tak pernah nak hidup. yang hidup pun, jadi ganas macam dia. tak manja lansung.... huh! nyampes...

dan seterusnya... warna oren hitam putih, yang kecik tu... itu nama dia KECIK...

dia ni amat-amat garang. terutamanya kalau orang ambil tempat dia kalau time makan. dia ‘pukul’ je. bajet satu dulang tu nasi dia. huh! perasanlah kau KECIK

lepas tu, yang warna oren-oren gold... jangan main-main... gold sebenarnya colour bulu dia tu...

dia ni nama dia... SIAPA KAU

ini idea, ayah OE yang keluarkan. dia selalu marah SIAPA KAU ni sebab dia suka mengacau kalau time orang masak dekat dapur.

dia dah masuk lalu pintu belakang, dia boleh nak keluar lalu tingkap dapur. gila ke apa?

lagi pun, dia ni kucing yang kitorang tak tahu datang dari mana dulu... tu yang ayah OE tanya dia sebenarnya... ‘siapa kau?’ last-last... jadilah nama dia SIAPA KAU...

“tragis sungguh nama dia tu”

then... last but not least... yang warna hitam putih tu... KUNTIL nama dia

kenapa KUNTIL? entahlah... dia ni selalu belajar trick dari KECIK... entah apa-apa je...

KUNTIL ni paling degil sekali... orang nak tutup pintu, suruh dia keluar, terpaksa kejar dia satu dapur, baru dia nak keluar... pendengki betul... huh! geram

oh... keluarga OE memang tak putus dikurniakan kucing... ini kira batch ke dua... batch yang pertama semua dah meninggal dunia

OE tak ada gambarnya, OE cuma ingat nama dia je...

BUNTAL (jantan), KEPOH (betina), LONGKANG (betina dan bisu), MUSKLE (jantan tua)

“OE bagi nama base on diorang punya perangai dan apa yang terlintas di otak OE”

BUNTAL sebab dia gemuk dan mati sebab heart attack OE rasa. KEPOH sebab dia masa kecik-kecik memang tak reti diam, dah bagi makan, memekak lagi...

LONGKANG sebab OE jumpa dia mula-mula dalam longkang, busuk baunya. dia ni cantik, bulu dia gold, keseluruhannya... cantik tapi bisu... sadis. tak pernah nak mengiau...

MUSKLE sebab dia punya badan punyalah taff... dah tua-tua pun taff ooo... asyik je buli si BUNTAL... mentang-mentang si BUNTAL badan labu sayung... huh! sadis jugak...

“oh mereka sudah tiada... OE tak nak cerita panjang-panjang pasal mereka...”

okeylah... OE nak pergi buat benda lain... dadadadada....

OE kata kan...

“kucing ni binatang kesayangan Rasullullah saw... jadi, kalau ada kucing, belalah dia... lagi satu, dia akan doakan kita nanti. itu ayah OE selalu cakaplah. keluarga OE tak pernah halau kucing kalau kucing tu datang dekat rumah OE minta makan. last-last, kucing tu duduk terus rumah OE... huh! nak buat macam mana... sayang...”


Labels: , , , ,


0 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me