Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
OE ada penyakit DYSLEXIA?
Sunday, January 2, 2011 @ 1:39 PM

salam...

hukhuk!

MyEm0.Com

“eleh buat-buat terbatuk pulak...”

apa itu DYSLEXIA? oh kalau tak tahu, kenalah menahukan diri, kan?

“menahu? jadikan diri sebagai tahu makan yang putih itu? oh tidak...”

okey senang cerita, OE linkkan je... ini pun OE tekan-tekan je dekat searching tab tu...

tekan INI okey...

tapi... OE tak rasa OE nie ada benda nie sebab selama ni OE rasa macam OE nie faster learner...

“err... adakah?”

I mean... OE tak adalah slow motion kalau OE belajar. sometimes tu, masuknya laju je

“dan of courselah keluarnya pun laju, bukankah begitu? eh! wait a minute... ada kena mengena ke faster learner dengan dyslexia?”

MyEm0.Com

of courselah tak ada kena mengena, kan?

entahlah...

“alamak ai... dah tulis panjang-panjang, cakap entahlah pulak...”

orang selalu tegur OE... kenapa ada error dalam ejaan sedangkan OE dah boleh dikatakan okeylah dalam menulis...

dah banyak cerpen or e-novel yang OE tulis... but still there is some spelling error.

dan ada tu sampai kata macam ni pada OE...

‘macam ni ke gaya orang menulis sampai dapat submit manuskrip dia untuk dijadikan buku? there is so many spelling error that you make’

(something like this... not the exect phrase...)

but this orang OE tak tahulah dia marah ke, apa ke, yang pentingnya ayat dia tu bila OE baca, OE rasa sedih sendiri jugaklah

“because tak ada orang yang akan faham OE kan kalau OE tak beritahu...”

alamak... sedihlah pula...

sometimes... bukan OE tak buka kamus kalau OE nak memastikan sesuatu perkataan tu... dan OE check almost 10 times. kadang tu, OE check lebih lebih dan lebih lagi supaya tak nak ada spelling error...

MyEm0.Com

“but still ada... haish...”

macam yang cikgu OE pernah cakap dululah...

‘awak ni tulisan dah okey... nak kata besar pun, besar, jelas. Cuma satu je, ejaan’

MyEm0.Com

“sentap di situ...”

eh tak... OE cool dulu...

MyEm0.Com

mana pakai sentap-sentap ni...

sebab dah terlampau biasa cikgu tegur macam tu. dan the result SPM bila keluar... of course lah lebih sikit dari subject paling susah seantero dunia, kan...

MyEm0.Com

lagipun cikgu OE tak adalah marah... dia tegur elok-elok je

dan bukan hanya tulis je OE akan salah... baca pun some words tu jadi pelik je... sebab tu agaknya OE selalu ter misunderstand pasal sesuatu...

dan sudah tentulah benda tu tak sepatutnya terbaca salah pun kan... kalau tak, taklah jadi pelik...

MyEm0.Com

dan sesungguhnya OE memanglah seorang yang bercinta nak membaca sampaikan kawan OE pernah tegur...

‘kenapa lambat sangat? aku baca novel (in 300+ pages) ni beberapa jam je’

“masa tu OE hanya boleh tumbuh tiga garis di atas kepala”

MyEm0.Com

satu lagi masalah OE yang kadang OE sendiri rasa segan nak cakap dekat orang...

OE kalau membaca tu, kalau ada banyak line contohnya dalam satu perenggan ada 6 up to 7, 8 baris je, OE mesti jadi celaru tak tentu hala

kadang tu sampai baca satu perenggan 6 kali pun still tak dapat nak catch up apa sebenarnya perenggan tu nak dari OE

MyEm0.Com

“perenggan tu yang nak eh? bukan pencerita yang nak?”

last sekali, tutup buku, letak tepi, tutup mata...

“terlampau banyak memfocuskan kanta, jadi pening... adoi ai...”

MyEm0.Com

dan sebab tulah OE suka buat double spacing kalau menulis... kemas pun kemas, kan? kan? kan?

“saje nak menyedapkan hati sendiri...”

jadi, inilah jawapan yang OE boleh beri bila ada........ je yang menegur kenapa OE selalu buat spelling error bila menulis

“walaupun baru pertama kalikan OE mengaku... alamak ai...”

mian-nata (maaf)

OE memang sungguh tak berniat nak mengelirukan pembaca... dan of course lah OE nak bagi orang mudah membaca, kan...

okeylah... tak mau rasa-rsa hati di pagi hari... wacha... OE berlalu dulu...

OE kata kan...

“walaupun OE tak suka membaca, ayah OE suka membaca... dan dia suka cerita apa yang dia baca pada OE... sekurang-kurangnya, kuranglah sikit beban OE nak duduk menghadap buku... thanks ayah...”

MyEm0.Com

Labels: , , , ,


4 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me