Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
tak salah kalau memberi... tapi kalau beri HATI?
Saturday, February 26, 2011 @ 1:21 PM

As salam...

OE tengah blur nak tulis tajuk apa. sekarang otak OE dah ke kiri dan ke kanan memikirkan apa nak letak dekat atas tu ye?

oh... tahun lepas OE ada buat test pasal kita guna otak yang mana satu... dan of course OE nie orangnya dua-dua pun boleh pakai
MyEm0.Com

I mean, kreative boleh gerak, logic boleh pakai. tak ada pun yang berkarat.

"nak membanggalah tu. dahlah suka keluar tajuk"

disebabkan masih awal dan masih pagi lagi, OE pun berjalan-jalanlah menjelajah ke sana ke mari

kan OE memang suka kalau internet berdezup lajunya

memandangkan OE nie menggunakan perkhidmatan wireless jalur lebar kan
MyEm0.Com

dan nanti pukul 8 pun OE ada kelas. biasa Kelantan

okey balik pasal tajuklah kan. OE selalu perhatikan orang-orang sekeliling OE

ada tu... su....sah sangat nak mengucapkan terima kasih pada orang yang dah menolong dia

paling tidak pun, contohnya kalau membeli makanan dekat cafe
MyEm0.Com

susah ke nak cakap

'terima kasih' or 'thanks'

sekurang-kurangnya menghargai makcik cafe tu yang dah bertungkus lumus menyediakan kita makanan

dan jangan salahkan makcik cafe yang tak nak senyum kalau dah kamu pun tak nak senyum dengan dia.
MyEm0.Com

OE selalu je senyum dengan makcik cafe dan dia balas je balik

hah! kan sesuatu tu dimulakan dengan diri kita. jangan nak salahkan orang lain kalau orang tak nak berubah untuk kita

bagi OE : kita kena belajar ubah diri kita dan jangan mengharapkan orang nak berubah untuk kita

OE bukannya nak membangga cakap...

'oh OE ni baik tau. ikutlah macam OE yang baik nie' - dengan nada gedik
MyEm0.Com

tak... bukan maksud OE macam tu. tak salahkan kalau kita menegur dan memberi cadangan

kadang tu kesian OE tengok makcik-makcik yang dekat cafe tu...

kadang tu kena marahlah. apa lah
MyEm0.Com

hallo... diorang manusia juga okey...

sungguh pun kalau dia jadi makcik cleaner dekat U ni pun, dia still manusia yang mahu rasa dihargai...

OE amat-amat kesian dengan orang yang tak berbudi bahasa. rasanya dia lebih bawah dari makcik cleaner : bagi OE lah
MyEm0.Com

tak salah kita tebarkan senyuman di merata tempat sebab bagi pandangan mata OE sendiri yang kononnya suka senyum ni...

kalau kita senyum dekat orang, orang akan senyum balik dekat kita - kononnya macam penyakit yang baiklah ni boleh berjangkit-jangkit

melainkan makcik kat pasar malam, mereka... entahlah... OE dah penat nak beri senyuman

ada satu lagu tu OE dengar. tapi tak masuk dengan deria OE sebab OE dengar lagu black matel je

oh silap... OE dengar lagu rock, k-pop, hip hop, lancing-lancing je
MyEm0.Com

"OE part merepek memang serah dekat dia je"

memanglah ada orang yang cakap...

'habis, takkan aku je yang nak memberi? bila masa pula orang lain nak beri pada aku?' - dengan nada annoyingnya
MyEm0.Com

memanglah... habis kenalah ikhlaskan diri juga. jangan mengharapkan balasan dalam setiap apa yang kita buat

OE, tak kisah je...

"nak kata dia ikhlaslah tu"

bukanlah macam tu pula...

OE sampai sekarang tak boleh nak buang perkataan...

"terima kasih, datang lagi" - sambil tunduk dan menghulur atau mengambil
MyEm0.Com

ayat ni mulut OE tak kira sama ada OE yang memberi ke, atau OE yang menerima... ayat ni tetap keluar

contohnya : kawan OE bagi OE something tak pun, OE yang bagi kawan OE kertas misalnya

"misalnya? again skema dia dah keluar"
MyEm0.Com

tak salah pun sebenarnya. ego kita tak akan jatuh disebabkan benda ni dan martabat kita takkan rendah hanya disebabkan kita ucapkan terima kasih pada orang yang lebih bawah pada kita

kan kan kan

tapi kalau beri HATI?

silalah pilih orang yang selayaknya je

"pandai je OE nak bagi ceramah dekat orang. HATI dia sendiri entah pergi dekat mana"

oh sungguhlah resah gelisah OE nak masuk bulan 3 nie.

ada someone punya birthday. nanti OE nak buat special entry rasanya untuk dia even dia tak baca pun dan dah tentulah entry muntah 10 hari 10 malam
MyEm0.Com

okeylah... OE rasa setakat ni je...

OE berlalu dulu...

OE katakan...
"kalau HATI dah diberi pada orang, kemungkinan kita nak ambil balik tu sangatlah tipis. jadi, bagi HATI dekat orang, jangan 100%. bagilah 80% atau sikit lagi. itu kata ibu OE. but nak buat macam mana, OE dah bagi 100% pada orang tersebut. nak menangis melalak? itu tak memberi makna apa-apa lagi dah"

Labels: , , , , ,


22 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me