Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
tips memakai eye liner dari CIKGU OE
Sunday, February 20, 2011 @ 5:06 PM

As salam...

peringatan : entry ni dikhaskan untuk golongan gadis @ ibu-ibu sekalian sahaja... kalau yang teruna nak melihatnya pun tak apa je...


oh hari ni OE nak update dengan cepat dan pantasnya disebabkan OE ada kelas lagi lepas nie...

ini pun tengah duduk menyejukkan diri di dalam library... internet semalam temperory down lagi, jadi terpaksa cari port yang sesuai untuk mengupdate

actually benda ni OE nak letak sejak dari dua tiga hari lepas lagi dan asyik je ada benda lain yang nak diletakkan dekat blog nie

jadi, hari nie OE rasa OE nak buat juga

sebenarnya, berdasarkan tajuk di atas...

"dah macam ayat nak buat karangan surat rasmi jelah OE nie"

tak adalah nak mengajar kamu-kamu pakai eye liner sebab OE percaya kamu-kamu mesti dah pakar pakai benda nie kan...

jangan tipu... tak baik tau...

jadi, OE sekadar nak ajarkan tips je macam mana nak kelihatan lain dengan sekadar bereye liner...

part yang lain macam bedak, foundation, blusher, lipstick or lipglos, itu semua basic je, apply macam biasa je.

part yang eye liner je yang ada tipsnya untuk menampakkan lagi dramatiknya mata kamu-kamu yang memang dah sedia adanya cantik tu kan...

okey OE start dengan...

1 - apa yang dipanggil solekkan INNOCENT

"OE lah yang bagi nama sebenarnya"
- konon nampak innocentlah tu kan... padahal tak adalah sangat...

ini OE cuma buat di bahagian atas je. cuba tengok betul-betul pada gambar

OE apply eye liner tu pada bahagian atas kelopak mata dan bahagian bawah dibiarkan begitu sahaja...

"aish! jangan tenung lama-lama. nanti OE segan"

2 - dipanggil juga solekkan mata GALAK atau A. GALAK. okey OE tipu... atau dipanggil juga solekkan MATA KUCING

- ada nampak macam mata kucing ke? ke macam kucing? meow...

okey jangan merepek. pantas-pantas...

ini OE apply bahagian atas juga tapi ditekankan di bahagian tepinya yang ada ekor tu... kalau perempuan OE rasa faham apa yang OE maksudkan tu...

dan ditambahkan lagi dengan maskara yang sedikit tebal... jadilah macam ni

seterusnya...

3 - ini juga turut dipanggil double eye bag...

"OE... serius!"

okey... ini juga dipanggil solekkan mata GARANG
- aummm.... nampak garang tak?

okey kalau tak nampak pun, buat-buat nampaklah ye...

kalau yang ini dipakai atas macam yang nombor dua tadi dan yang bawah dipakai seperti biasa. jangan lupa ye, luar dan dalam kelopak tu mesti disentuh dengan eye liner tersebut supaya sapuan tu nampak penuh

ada faham kah?

okey nak tengok OE yang tak pakai eye liner lansung?

scroll sikit ke bawah...

tada........................

- serius nampak macam orang sakit tak cukup hari nak berehat

okey waktu ni memang tengah sakit. waktu cuti raya cina hari tu

ada faham anak-anak muridku sekalian?

okey sekarang cikgu OE dah nak pergi. ada lagi satu pesanan. cikgu OE buat semua tu menggunakan liquid eye liner.

sebab liquid eye liner ni dia senang nak apply dan tak akan menyakitkan kamu punya mata punya sebab dia ada berus yang lembut

nak dibandingkan dengan pakai pensil, dia akan sakit mata kalau matanya keras...

dan kalau nak guna yang automatic pensil eye liner pun boleh juga.. sebab dia ada mata yang lembut kan...

okeylah cikgu OE berlalu dulu ye sayang-sayangku semua...

OE katakan...
"OE nak bagi tips [asal solekkan tapi OE tak berapa nak tahu macam mana cara nak sampaikan. mungkin dengan cara ni, kamu-kamu faham... nanti OE boleh buat tips lain pula. okey anak-anak"

Labels: , , , ,


2 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me