Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
haip! JANGAN mengata orang
Sunday, March 13, 2011 @ 3:26 AM

As salam...

oh kenapakah ABC di cafe U ni begitu tidak sedap? nanti balik Johor nak makan ABC tiap-tiap hari
MyEm0.Com

sampai suara jadi macam Ella...

ada sesiapa nak belanja OE ABC tak?

"tak pasal-pasal je start dengan ABC"

OE tak fahamlah kenapa ABC yang OE makan dekat cafe tak sedap... dan kenapa pulak ABC dekat dengan rumah OE tu sedap

adakah disebabkan adanya aiskrim?

oh lupakan pasal itu ABC... OE nak MENGATA pasal seseorang sekejap...
MyEm0.Com

"haip! apa ni? MENGATA orang? lebih baik jangan. nak kena babab ni OE"

'yelah saya tak MENGATA orang...'

"tau pulak nak buat muka innocent ye... nak kena betul budak OE nie tau"

oh bercerita pasal MENGATA orang, pernah tak kamu-kamu perasan satu benda pasal orang yang suka sangat MENGATA pasal orang lain ni?

kalau tak perasan, meh OE tolong perasankan...

orang yang suka sangat MENGATA pasal hal orang ni dalam kata lainnya MENGUMPAT pasal orang lain ni, dia ni sebenarnya ada satu penyakit
MyEm0.Com

PENYAKIT HATI

yelah... yang selalunya orang-orang yang macam ni, dia tak dapat buat apa yang orang yang dia umpat tu buat...

maksud OE...

si A, MENGATA pasal si C pada si B...

si A: weh... kau tengok si C tu. uh! buat apalah pakai vouge-vouge macam tu. padahal nak pergi Mydin je pun
si B: (memandang keadaan si A yang hanya berbaju basan bersama seluar tract sedangkan mereka hendak ke Mydin waktu itu)
si A: hish! kalaulah aku... aku pergi bandar je pakai macam tu... tak mainlah pakai macam tu setakat nak pergi dekat-dekat
si B: (masih tidak menjawab. dalam hati bercakap: 'eleh... aku tengok tak ada pun dia pakai hebat sangat waktu pergi KB mall hari tu. selekeh jugak')
si A: kau tengoklah tu. makeup dia tebal 10 inci.
si B: (hanya memandang sayu)


hah! lebih kurang macam tulah...

bagi OE lah...

"yang kononnya dah berpengalaman dalam hal-hal mengata orang ni kan"

mana ada OE MENGATA orang... ish ish ish...
MyEm0.Com

bagi OE lah kan... lebih baik jangan MENGATA orang sebabnya...


beberapa bulan selepas itu... si A keluar dengan si B juga ada si C (yang tidak bersalah)

si C: dah pandai bergaya kau sekarang ni. belajar dari aku ke? (sekadar berseloroh sebab dia tak tahu si A nie pernah MENGATA dia)
si B: (mencebik dalam hati bercakap. 'itulah tu. dulu cakap si C, sekarang dia pun macam tu. malah lagi teruk ada')
si A: eh! taklah... aku kan memang bergaya... (dengan muka menjengkelkan)


tengoklah... orang yang macam ni, dia ego agak tinggi. sebab tulah dia nak betul ye...

dan pada pandangan mata OE, orang yang macam ni, disebabkan ada penyakit dalam hati dia, dia startlah tak puas hati dengan orang sana, tak puas hati dengan orang sini

dan dia takkan tengok pada diri dia sendiri... dia nampak salah orang lain je...
MyEm0.Com

lagi satu, yang OE tak faham, dia boleh buat balik apa yang dia cakap pasal orang tu.

contohnya macam si A tadi tulah. dia MENGATA si C... tapi last-last dia pun buat jugak

jadi... cikgu OE nak nasihatkan di sini...
MyEm0.Com

"ini besar benar cita-cita si budak OE nie. tak habis-habis nak gelar diri dia cikgu"

fisrt, kalau kamu rasa kamu benar-benar yakin apa yang akan kamu lakukan pasa masa hadapan, then barulah boleh kamu MENGATA orang.

second, kalau kamu tak puas hati dengan sikap seseorang... kenapa tak kamu tegur je dia dari kamu menambah rasa sakit hati dan terus MENGATA di belakangnya

third, kalau kamu kira-kira pahala kamu dah lebih banyak dari dosa yang kamu buat. dan kamu rasa kamu berbesar hati nak dermakan pahala kamu... silalah MENGATA orang

forth, kalau kamu rasa teringin nak makan daging saudara sendiri, silalah MENGATA orang

MENGATA = MENGUMPAT

ada faham anak-anak...
MyEm0.Com

"pulak sejak bila kamu ada anak OE oi..."

jadi silalah berubah kepada yang lebih baik. dan kalau rasa-rasa ada masa lebih tu, rajin-rajinlah masuk contest cikgu OE ye...

okey cikgu OE berlalu dulu...

OE katakan...
"kalau kita boleh tutup mulut orang macam kita tutup mulut tempayan, kan senang. tak ada orang yang sakit hati. dan bagi OE, jangan rendahkan martabat diri kita dengan melakukan perkara-perkara sebegini. hentikan sikap suka MENGATA orang"

Labels: , , , , ,


18 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me