Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Balik Kurus, Lama-lama Tembam
Wednesday, September 12, 2012 @ 11:14 PM


Assalamualaikum...

benda biasa yang OE selalu dengar bila OE balik ke Johor lepas dah lama duduk Kelantan :

"apasal kurus sangat? kau tak cukup makan ke?"
"nampak kurus sekarang..."
"makin kuruslah! berape berat kau?"
"ni kurus, mesti dekat Kelantan kau diet"


dan banyak lagi ayat-ayatnya. takkanlah OE nak list pulak. nanti banyak panjang berjela

"bukannya OE memang suka tulis entry panjang-panang ke? apasal tak boleh nak banyak-banyak pulak?"

dan benda biasa yang OE akan selalu dengar bila OE dah ada dekat Johor dan nak balik Kelantan semula :

"nampaknya sekarang, kau dah macam dulu. berisi. nanti dekat Kelantan, jangan tak makan pulak"
"wah! memang kau bila balik akan dapat fomula membesarkan badan."
"itulah. siapa suruh makan tidur, makan tidur je kat rumah. badan pun naiklah."



kadang tu, bila dah biasa dengar benda-benda macam tu, dah jadi tak kisah.

kalau dulu, masa mula-mula OE dengar orang cakap macam tu, macam ni... OE pun jadi terfikir-fikir, betul ke macam tu?

sebab biasalah... OE nie bukan tahu nak bezakan same ade gemuk ke OE? kurus ke OE?


dan OE paling tak berapa nak suka kalau kawan OE tanya soalan macam ni :

"kau rasa, aku lagi gemuk ke, dia lagi gemuk?"
"kau rasa, aku dah gemuk ke sekarang? ke, biasa-biasa je?"
"kau rasa, aku perlu turunkan berat ke? macam aku dah gemuklah sekarang ni."



seriously memang OE tak pandai nak jawab. OE rasa, macam tak ada perubahan pun... gemuk ke, kurus ke... memang OE tak pandai nak bezakan.

paling tak pun OE akan rasa, dia pakai baju besar sikit kot, sebab tu nampak kurus. tak pun, dia pakai baju kecik sangat kot, sebab tu dia rasa dia gemuk.

gemuk ke, kurus ke, kan itu dah diberi pada kita. yang pentingnya SIHAT, bukannya kurus atau gemuk. tak gitu?

"apasal OE macam skema je nie? ni mesti ada baca apa-apa ni membuatkan OE pun terikut-ikut tulis blog macam skema. alahai."







gambar ni masa OE baru sampai Johor.




gambar ni masa OE pergi shoping untuk raya. adalah dalam sebulan lebih duduk rumah.


ada beza ke? tak ada kan?

ke, mata OE je yang tak nampak beza?

alahai.... OE...

okeylah. sampai sini dulu...

until next enrty, bye



OE katakan...

"perkara yang paling penting adalah bersyukur. apa yang diberi pada kita, kita bersyukur. jangan asyik mengeluh, jangan asyik rasa rendah diri dengan apa yyang kita kurang. memang setiap orang ada kurangnya. tapi, be happy dengan apa yang kita kurang sebab kita pun ada kelebihan yang tersendiri yang orang lain tak ada. jangan asyik tengok yang tidak diberi tapi, tengok pada apa nikmat yang dah kita kecapi sampai ke hari ini."

Labels: , , , , ,


8 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me