Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Paprik ke, Padprik?
Saturday, September 15, 2012 @ 11:05 AM

Assalamualaikum...

mood : masak resepi baru (bagi OE ni baru) sampaikan tak tahu nak eja macam mana, paprik ke, padprik? alahai


OE nie kalau bab masak, memang kurang sikit. sama ada malas, tak pun tak pandai.

"cakap ajela awak tu tak pandai OE oi... orang dah tahu. tak payah nak selindung."

tapi, ada sekali tu, OE ada janji dengan kawan OE, OE nak masakkan dia paprik (padprik) kalau ada 'sesuatu' tu jadi.

tak payahlah OE cakap apa 'sesuatu' tu.

masa tu, kononnya macam OE saja je cakap. sekali, betul betul pulak 'sesuatu' tu jadi. dah tu, kenalah OE denda masak benda yang dia mintak...

dahlah benda yang dia mintak tu, OE tak pandai nak masak dan OE tak pernah nak makan... jadi, macam susah sikitlah.

sem lepas (dari awal tahun lagi) dia mintak OE buat. tapi, baru sem nie OE nak buatkan untuk dia.

itu pun, dia dah tegur dan OE rasa terperli...





iklan tambahan : ini budak suka sangat melayan kepala gila gila OE walaupun dia muda 3 tahun dari OE yang dah tua tak sedar diri macam budak budak perangainya

kawan OE tulah yang suruh OE masak paprik (padprik). jadi, hujung minggu dia datang rumah OE, OE pun masakkanlah untuk dia

"memang selalu dia datang, OE masakkan untuk dia. cume kali ni saje je nak bergedik letak dalam blog nie."

tapi, OE sebenarnya bukannya nak bagi resepi. cuma nak kongsi kongsi aje.

"nak bagi ibu OE tengok sebenarnya. biar nak bagi dia bangga anak dia yang tak pandai masak, dah boleh masak."




bawah ni bahan bahan yang OE guna. OE nie ambik resepi dekat google je. yelah OE baby lagi dalam bidang masak memasak nie. jadi, macam budak kecik main masak masak jelah gayanye




sayur sayuran yang baik untuk kesiahatan. biar makan sayur bebanyak, ada serat dan nanti nak buang air senang




sos and the gang...

bahan bahan :

ayam / udang / sotong
bawang putih (1 ulas)
bawang merah (4 ulas)
cili boh / cili kering yang dah dikisar (2 sudu)
halia (sikit je)
daun limau purut (5 helai)
serai (2 batang)
tomato (2 biji)
kacang buncis / kacang panjang (4-5 batang)
kubis bunga
cendawan
sos tiram
sos cili
sos tomato


lepas tu, campur jelah apa yang patut. sebab OE pun pakai godeh je sampai selesai.

"alahai. padahal OE ada je tak cukup bahan. satu bahan, daun limau purut. boleh pulak tak ada jual dekat mydin hari sebelumnya."

then...............






tadadadada... siap!

tapi, nanti kena baiki lagi. apa yang kurang, kena tambahkan. apa yang terlebih, kena kurangkan.

dahlah lepas tu, OE jadi alergik sebab letak sos tiram dalam makanan tu. alahai...

dan sambil masak guna dapur eletrik OE, sempat pulak OE buat kerja.





my third 'baby' should be born as soon as posible. sebab tu OE sambil masak pun boleh menulis lagi.

okeylah. sampai sini dulu. nak sambung kerjakan 'baby' OE...

until the next entry, bye...


OE katakan :

"bak kata pepatah, nak seribu daya tak nak seribu dalih. jadi, takkan ada alasan lagi untuk OE tak pandai nak masak. ibu OE dah sediakan dapur, walaupun dapur elektrik yang slow motion tu. OE boleh je masak... anyway, semua kejadian tu berlaku dekat rumah OE di Kelantan (dah balik U lah katakan)"

Labels: , , , , , , , , , ,


14 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me