Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Hantaran Novelis Berpuluh Ribu
Friday, October 19, 2012 @ 11:29 PM

Assalamualaikum...

mood  : terkenang apa yang ibu OE cakap dan mula rasa nak kahwin datang lagi. gatal sungguh!

ada pernah sekali, ibu OE cakap yang semua kawan kawan dia, yang baya dia (50-an) dah ada cucu, dah ada yang bercicit pun

tapi dia, masih lagi anak anak bersekolah, nak bermenantu jauh sekali

bila jumpa baby orang, mulalah jadi macam ni....


'anak kepada sedara OE. baru awal tahun nie lahir. bulat dan gebu. comel...'

dan proses mencari calon menantu untuk dia bermula sejak dari tahun lepas lagi 

tapi, selalu je tak menjadi. ada yang orang nak, dia pula yang tak nak. dah ada yang dia nak, orang tu pulak yang tak nak.

"dah macam ibu OE pulak yang nak kahwinnye."

family OE nie open sikit. biasanya kalau bincang bab bab macam nie, banyak gelak daripada serius

mana taknya, paling paling orang dengar pun, pihak lelaki pergi minang pihak perempuan.

tapi dalam family OE, terbalik. family OE pergi pinang, anak lelaki orang yang letak hantaran  dan tarikh dan waktu yang sesuai untuk dia kahwin. tak nak ikut, cari orang lain... alahai

"OE rasa macam bosan nak cerita pasal ni. tapi, nak juga cerita"

bila pihak lelaki yang nak datang meminang, ibu OE pula yang tolak sebab katanya dah terikat dengan janji

bila dah janji dah terputus, ibu OE jadi fobia tak tentu pasal nak menjodohkan OE dengan orang lain. dah dia suruh OE (yang tak pandai nak berkawan dengan lelaki ni) cari sendiri calon untuk diri sendiri

"eh... OE tulis OE eh? alahai..."

senang ceritanya, ada satu kali tu, ibu OE cakap

'ibu tak kisah berapa berapa yang dia nak bagi. yang penting anak ibu selamat nikah, bahagia lepas nikah. itu aje. yang nak letak hantaran sampai berpuluh ribu, lepas nikah nak makan apa? pasir?'



tudung pink : kau rasa, aku ada chance ke nak kahwin kalau cenggini?
tudung bunga : hmm... negative

entahlah. kalau OE, senang aje. berapa yang ada, itulah yang dibuat sebagai hantarn atau apa apalah. 

tapi, pihak lelaki pulak cakap kita nie macam nak bagi percuma pula

padahal, kalau nak kira satu kepandaian tu satu ribu, OE nie baru pandai apa aje? 

belajar (80%)
masak (40%)
mengemas (60%)

cubalah kira, berapa je sepatutnya hantaran yang layak untuk OE... kan...

apa sebenarnya yang lelaki tengok?

1) pangkat?
2) harta?
3) status?
4) kerjaya?
5) paras rupa?

habis, kesianlah yang tak berpangkat, tak berharta, tak berstatus, tak berkerjaya, tak berparas rupa.

kan....

sebab ada satu hadis yang menyebut :

"Janganlah kamu mengahwini wanita kerana ingin melihat kecantikkannya, mungkin kecantikkan itu akan membawa kerosakkan terhadap diri sendiri. Dan janganlah mengharap harta kekayaannya kerana mungkin dengan harta itu, mereka menjadi sombong. Tetapi, kahwinilah mereka itu kerana agama dan sesungguhnya hamba perempuan yang hitam lebih baik, asalkan ia beragama"
(hadis riwayat : Ibnu Majah)

"OE nie sebenarnya lelaki ke perempuan? kenapa buat ayat macam lelaki je.  alahai. selalunya lelaki je yang cakap macam tu"




ibu OE : yang penting dia boleh jaga kau, dia boleh bimbing kau, dia boleh jadi PA kau. takanlah sampai ibu dah menggigil pun, ibu lagi nak jadi PA kau.

yang penting, OE cakap betul, OE dan family OE takkan menyusahkan sesuatu perkara kalau betul benda tu baik dicepatkan.

dahlah. tak nak cakaplah panjang panjang pasal ni

until the next entry. bye 



OE katakan...
"OE ada baca satu hadis ni yang diriwayatkan oleh Ibnu Abad, Rasullullah saw bersabda : sesungguhnya, wanita yang terbaik adalah yang paling ringan maskahwinnya.' OE cuma berkongsi sebab sekarang OE nampak ramai sangat pengaruh dah masuk dalam adat dan kadang orang sendiri tak dapat nak bezakan mana ADAT dan mana AGAMA dan mana PENGARUH LUAR."

Labels: , , , ,


11 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me