Orkid Edyliyne as STUDENT
Welcome to my blog.You want to FOLLOW or go back HOME.
Orang Zaman Dulu dan Tandas
Monday, November 5, 2012 @ 5:43 PM

Assalamualaikum...

mood : dah mula rasa macam nak balik Johor

padahal baru je tak sampai 2 minggu lepas OE berada dekat Johor, sekarang dah merengek nak balik Johor lagi.

manja sangat asyik nak ingat rumah je.

anyway, OE teringat apa yang ustazah OE waktu matrik dulu cerita pasal dia pergi rumah bakal suami dia, dan mak dia, perkara pertama yang dia buat masa ke rumah orang itu adalah, MASUK TANDAS orang tu

maksudnya, bukan dia tiba tiba terjah. tapi, mestilah ada bunga bunga bahasa dan lepas tu pergi buat spot check

lebih kurang macam tu lah.

sebab nak tahu, orang dulu dia ada satu syarat yang dia gunakan untuk nak ambil orang sebagai besan dia atau menantu dia.

"syarat? betul ke perkataan yang OE gunakan tu? alahai..."

bagi orang dulu dululah... ini ustazah OE yang cakap... 

bagi orang dulu dulu, bila dia tengok tandas sesebuah rumah tu bersih maknanya seisi rumah tu adalah pembersih dan kemas orangnya

sebab orang biasanya masuk tandas, sudah tentunya diorang nak membersihkan diri,  jadi kalau tandas pun dah kotor, macam manalah dikatakan membersihkan diri?

lebih kurang macam tulah...

"macam pendek je entry OE kali nie?"

disebabkan pendek, tibe tibe je letak gambar yang lansung tak ada kena mengena...

err.......



'walau macam mana bermasalah sekalipun hari yang kita hadapi, percayalah yang Allah sentiasa bersama kita dan senyumlah selalu walaupun sukar hendak kita lakarkan'

geli sebenarnya memegang ekor lembu  yang bucuk itu, sebab lembek... tapi, senyum je sebab photographer (ayah OE) suruh senyum



'tak kiralah macam mana sekalipun senyuman itu, tampakkanlah dan janganlah kita menunjukkan muka masam pada orang lain sebab percayalah, orang lain juga ada masalah mereka sendiri.'

adik OE cakap, eyebag die sangatlah besar sampaikan ayah OE cakap, boleh jadi poket doremon

okeylah. sampai sini jelah

until the next entry, bye




OE katakan...
"itu orang dulu dulu cakap, bukan OE yang cakap. cuma kongsi kongsi je. OE pernah tanya, habis kalau rumah die bersepah, tapi tandas die bersih, macam mana pula? ibu OE cakap, itu maknanya orang tu memang permbersih dari segi tubuh badan dia, tapi bukan sikap dia pada sekeliling dia."

Labels: , , , , ,


13 comment(s)





visit ORKID EDYLIYNE as NOVELIST blog

for more reading, click 'history' or 'future'...
History | future




Me, Orkid Edyliyne

Assalamualaikum...


Hello everyone. Selamat datang ke blog 'Orkid Edyliyne as STUDENT' (skemalah pulak OE nie). butang yang ada, kalau nak picit, silalah picit.. manalah tahu nak explore lebih sikit dekat ruang OE nie. okey semua... enjoy for being here and thanks for coming. DO come again...

Story

Mummy

Babies

Links

Blog List





Jom Kita Kawan!




conected to...



boleh like2 jugak





Nota Pemberitahuan

sometimes, blog nie macam tak ada tuan yang empunya sebab tuan yang empunya blog nie, sibuk sikit dengan manuskrip untuk novel seterusnya.

kalau nak jenguk blog 'Orkid Edyliyne as NOVELIST', click COMEL!

any novel's review? can visit that blog, okey...


p/s: doakan OE supaya dapat banyak idea untuk menulis ye... blog itu sudah dibuka, tapi tak full siap lagi. boleh tengok apa yang ada dalamnye. ^^




Big thanks...


Template by : Nur | Izzati
Header Image : Hana
Header Edited : me